Een dag uit het leven van: Theatergroep Purper

Toen ik een jaar of 7 oud was werd ik verliefd op de wondere wereld van het cabaret dankzij Hans van der Woude, Frans Mulder, Erik Brey en Alfred van den Heuvel. De toenmalige bezetting van Theatergroep Purper. De videobanden van de voorstellingen ‘Purper 9’, ‘Purper 10’ en ‘Purper 11’ heb ik als kind zijnde compleet versleten. Nu, 20 jaar later, mocht ik de mannen van toen (zonder Hans van der Woude, maar met Diederick Ensink) volgen en fotograferen voor ‘een dag uit het leven van’ bij een gloednieuwe Purper: Purper’s Vier Jaargetijden. Een enorme eer, zeker omdat ik van de heren de kans kreeg om er een ultieme ‘dag uit het leven van’ reportage van te maken. Ik mocht bij de repetities zijn, de doorloop van de voorstelling en op de premire. Een beter kijkje in de keuken van een theatermaker kun je bijna niet krijgen..

De repetities

Mocht je niet weten wie/wat Purper is, is het misschien handig om dat eerst even uit te leggen. Purper is een theatergroep die ik het beste kan omschrijven met wat steekwoorden. ‘heren in rokkostuum’, ‘close harmony zang’, ‘prachtige liedjes’, ‘muzikaliteit’, ‘hilariteit’, ‘gezonde dosis zelfspot’. Kortom: theater zoals ik het graag zie. Had ik trouwens al verteld dat ik sinds mijn zevende fan….

Goed, tijd voor de reportage. De heren van Purper schrijven gezamenlijk de voorstelling en gaan, nadat de voorstelling op papier staat, repeteren. In september was het tijd om ergens in het land op een zeer geheime locatie aan de slag te gaan. Toen ik daar aankwam waren ze net begonnen met repeteren. Scnes spelen, het laten filmen, nog een keer spelen. “Wat nou als we hier dit zus doen in plaats van zo?”. Scne herschrijven en nog een keer spelen. Vervolgens de beelden terugkijken en er wederom gezamenlijk feedback op geven en conclusies trekken. Ontzettend interessant om dit proces van zo dichtbij mee te maken en te bestuderen. Omdat ik zo gefascineerd zat te kijken vergat ik soms zelfs te fotograferen, kun je nagaan..

een dag uit het leven van theatergroep purper

een dag uit het leven van theatergroep purper
Het was jaren geleden dat Erik, Frans en Alfred voor de laatste keer met elkaar op het toneel stonden, maar daar was niets van te merken. Als buitenstaander zijnde zag ik het plezier dat ze onderling hebben en dat spat ook van de foto’s af.

een dag uit het leven van theatergroep purper een dag uit het leven van theatergroep purper

Ook nieuwkomer Diederick Ensink, een ontzettend muzikaal multi talent, past perfect in het plaatje. Ondanks dat Diederick aanzienlijk jonger is dan de andere mannen van Purper. Sterker nog, van de generatiekloof wordt in de voorstelling dankbaar gebruik gemaakt.

een dag uit het leven van Theatergroep Purper

De doorloop

Na twee weken repeteren was het voor de heren tijd om het theater in te gaan voor de doorloop. De voorstelling, het licht, het geluid en het decor komen bij elkaar. Met andere woorden: De voorstelling krijgt in een paar dagen tijd zijn uiteindelijke theatervorm. Eigenlijk wordt de gehele voorstelling gerepeteerd en gespeeld zoals het ook zal gaan tijdens de tournee. Dus: kostuums aan, (nieuwe) schoenen aan, zenders (geluid) op en spelen.

een dag uit het leven van Theatergroep Purper een dag uit het leven van Theatergroep Purper

Voorafgaand aan de doorloop doet iedereen lekker zijn eigen ding. De 1 warmt zijn stem op, de ander speelt een instrument.een dag uit het leven van Theatergroep Purper

Voor mij was de doorloop een perfecte gelegenheid om scnefoto’s te maken en te zien wat er over gebleven was van hetgeen ik tijdens de repetities had gezien. Het viel me op hoeveel er nog in meer of mindere mate hetzelfde was gebleven. Dat laat weer zien hoe hoog het niveau al was tijdens de repetities.een dag uit het leven van Theatergroep Purper een dag uit het leven van Theatergroep Purper een dag uit het leven van Theatergroep Purper een dag uit het leven van Theatergroep Purpereen dag uit het leven van Theatergroep Purper een dag uit het leven van Theatergroep Purper

De premire

Na de paar dagen doorloop is het tijd om de voorstelling voor het eerst voor publiek te gaan spelen. In de aanloop naar de premire spelen cabaretiers/artiesten/theatergezelschappen zogenaamde ‘try-outs’. De naam zegt het al: de voorstelling wordt uitgeprobeerd op het publiek. Heel belangrijk, want een grap of een scne kan op papier heel anders bedacht zijn dan hoe het bij het publiek binnenkomt. Een grap kan gemist worden, of juist gevonden worden op een plek waar hij niet bedoeld was. Dit is altijd een spannende periode. Je leert van je publiek wat wel en niet werkt n je leeft vervolgens naar die ene dag toe. De premire.

De premire van Purper’s Vier Jaargetijden, vond plaats in een voor mij bijzonder theater: Stadsschouwburg Velsen. Altijd als ik in dit theater was had dat een bijzondere reden. Een premire, een dernire (de allerlaatste voorstelling van een tournee.) of zelfs de allerlaatste voorstelling van een cabaretduo, namelijk van Muiswinkel & van Vleuten. Enfin, nu mocht ik bij Stadsschouwburg Velsen zijn voor de premire van Purper’s Vier Jaargetijden. Dit soort middagen/avonden zijn altijd extra spannend voor een artiest. Hun familie en vrienden, vakgenoten en pers zitten in de zaal. Ik heb me laten vertellen dat voor veel artiesten de premire ook niet hun beste voorstelling is die ze zullen spelen. Dat kan ik me goed voorstellen. Gelukkig is daar na afloop het ontvangst door een ongelofelijk enthousiast publiek, de ontlading en heel veel liefde van een ieder die ze dierbaar is.een dag uit het leven van Theatergroep Purper een dag uit het leven van Theatergroep Purpereen dag uit het leven van Theatergroep Purper
Purper’s Vier Jaargetijden is een prachtige voorstelling geworden die ik iedereen kan aanraden. Als je de heren in het theater wil gaan zien moet je snel zijn, ze touren nog door het land tot en met 28 december 2016.

Lieve Erik, Alfred, Frans en Diederick: heel veel dank voor jullie gastvrijheid en warmte. Het fotograferen van de reportage van Purper was een bijzonder feestje, een enorme eer en een onvergetelijke ervaring.

Meer foto’s van “een dag uit het leven van” zijn hier te vinden. En volg je me al op Instagram?

Comments (0)