een dag uit het leven van: William Spaaij

Al meerdere keren was ik in het theater geweest om achter de schermen te fotograferen bij een cabaretvoorstelling. Toch leek een ‘dag uit het leven van’ reportage bij een musical me een mooie toevoeging. Dat ik daar gelijk in kreeg werd me al snel duidelijk toen ik een dag mee liep met musicalster William Spaaij bij De Tweeling. Waarom? Lees dan maar gauw door!

Momenteel speelt William in de prachtige en indrukwekkende voorstelling De Tweeling, een musical van Stage Entertainment. Als je een theater- of musicalliefhebber bent heb je de televisieserie ‘Bloed, zweet en spotlights’ wellicht gezien waarin ze zowel The Bodyguard als De Tweeling volgen. Het verhaal is ook bekend voor veel mensen dankzij het boek van Tessa de Loo (en de verfilming daarvan). Deze musical is daarop genspireerd. Kort gezegd gaat de voorstelling over de tweelingzusjes Lotte en Anna die in hun vroege jeugd van elkaar worden gescheiden. Het ene zusje (Anna) groeit op in Duitsland, het andere zusje (Lotte) in Nederland. William speelt de verloofde van Lotte.

Toen ik met William besprak wanneer ik hem een dag zou fotograferen vroeg hij me of ik naar Zwolle wilde komen omdat hij in Zwolle is opgegroeid. Geen enkel probleem! Tegelijk met William kwam ik aan bij theater De Spiegel waar de Tweeling gedurende 5 dagen te zien was. Ik kreeg een rondleiding door het theater en vervolgens was het de beurt aan William om zijn ding te doen, en aan mij om hem daarin te volgen. Het valt me op dat ze bij dit gezelschap erg op tijd in het theater zijn, vandaag twee uur voor aanvang van de voorstelling. Hoewel het mijn ervaring is dat bijvoorbeeld cabaretiers ook twee uur voor aanvang aanwezig zijn is de voorbereiding erg verschillend. Grofweg: bij een cabaretvoorstelling doen ze een soundcheck, gaan ze eten, kleden ze zich om en gaan ze spelen. Bij een musical is er sprake van een fysieke warming up, een warming up voor de stem, kap en grime, zenders plakken, kleding. Kortom: er komt meer bij kijken. Veel meer.

IMG_1543 IMG_1547

Na de rondleiding door het theater was het dus tijd voor de warming up van de stemmen (om het maar even zo te noemen). De ene keer doen ze dat op het toneel, dit keer deden ze het in een repetitieruimte van het theater. Tijdens het doen van de oefeningen zit er iemand achter de piano die aangeeft welke noot ze moeten zingen, vervolgens zingen ze die noot een aantal keren achter elkaar en gaan ze door naar een andere noot en klank. Net zolang tot de stembanden goed zijn opgewarmd. Vervolgens is er nog een kort overleg waarbij het 1 en ander besproken werd en werden er nog wat fysieke dingen geoefend zoals een lift die in de voorstelling zit.

IMG_1585ZW IMG_1577ZW

Hierna was het tijd voor haar, make up, zender plakken wat ‘relax’ tijd en omkleden. Voor deze voorstelling hoeft William nauwelijks make up op, maar hij heeft rollen gespeeld waarbij dat wel anders was. Een goed voorbeeld hiervan is Shrek. Daar ging ontzettend veel tijd zitten in de grime, bij de Tweeling duurt dat een paar minuten. Net even het ‘fletse’ van het gezicht halen wat je eventueel ziet met die felle lampen op het toneel is alles wat er nodig is. En William doet het allemaal zelf.
Van alle hoofdrollen heeft William de minste omkleed sessies tijdens de voorstelling. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Rosa en Hanna die de Tweeling spelen. In hun kleedruimtes in de coulissen (het zijtoneel) hingen erg veel verschillende outfits.

IMG_1604ZW IMG_1605ZW IMG_1612ZW IMG_1622ZW

Inmiddels was het 5 minuten voor aanvang. Dat wordt bekend gemaakt door middel van een mededeling via een intercom welke in iedere kleedkamer te horen is. In de coulissen is het tijd om in de rollen te kruipen en te concentreren. Aan het begin van de voorstelling is William nog niet veel aan bod en is er ook tijd om nog terug naar de kleedkamer te gaan voor de eerste kledingwissel. Ook daar blijkt weer wat een professional hij is. Een beetje kletsen, omkleden en luisteren via de intercom hoe ver ze zijn met de voorstelling. Hij hoeft maar een paar seconden te horen en hij weet precies waar de voorstelling is en hoe lang hij nog heeft voor hij terug moet zijn. Als het eenmaal William’s beurt is op het toneel, is het ook vol gas gaan. Toneel op, toneel af, omkleden, terug het toneel op en zo verder tot aan de pauze. Als ze acteurs en actrices niet op het toneel staan, staan of zitten ze in de coulissen om de koortjes mee te zingen met de desbetreffende personen die op dat moment op het toneel staan. Als publiek zie je ze natuurlijk niet, maar je hoort ze wel.

IMG_1672 IMG_1690 IMG_1686IMG_1656ZW

Wat me meteen opviel bij dit gezelschap was de sfeer onderling. Er is focus, professionaliteit, maar ook ruimte voor plezier. Zo belangrijk, de chemie spat eraf. Zowel op het toneel als ernaast. Ook wil ik meteen nog even benadrukken wat een prachtig vak het is, en hoe zonde het is dat het imago van de ‘musical’ zo slecht is in Nederland. Als je zegt dat je van theater houdt en ook nog durft te zeggen dat je van musicals houdt word je best nog wel eens raar aangekeken. Alsof het een vies woord is. Ik heb gezien hoe hard werken het is en hoe zwaar het kan zijn en ik heb ontzettend veel respect voor wat deze mensen presteren en laten zien. De Tweeling is een prachtig verhaal met goede acteurs en mooie muziek van Ilse de Lange en JB Meijers.

Je kan De Tweeling nog zien tot en met 26 juni in Rotterdam, Enschede, Den Haag en Eindhoven. Ik ga zeker nog kijken, en als ik jou was zou ik dat ook doen!

Meer foto’s van ‘een dag uit het leven van’ zijn hier te vinden. En volg je me al op Instagram?

Comments (0)