een dag uit het leven van: Veldhuis en Kemper

Fijn! Na best een lange tijd mocht ik eindelijk weer aan de slag voor ‘een dag uit het leven van’. Remco Veldhuis en Richard Kemper, Veldhuis en Kemper, die mij zeer regelmatig kippenvel hebben bezorgd. Tot tranen toe geroerd hebben met hun liedjes. En om wie ik ook heerlijk kan lachen. Deze twee mannen mocht ik een halve dag stalken met mijn camera in Theater de Veste in Delft bij hun voorstelling ‘Of de Gladiolen’. Wat een eer.

Toen ik in Delft aankwam waren de heren nog niet in het theater aanwezig. Geen enkel probleem, want ik maakte van de gelegenheid gebruik om het theater en de zaal vast te verkennen. Ik ben in de jaren in veel theaters in geweest, maar in Theater de Veste was ik nog niet geweest. In de zaal aangekomen neem ik een aantal dingen in me op. Hoe ziet het decor eruit? Waar staat de vleugel? Wat zijn de belangrijke plekken in het decor en wat is de beste plek om te gaan staan/zitten? De mannen van de techniek waren bezig met het licht, waardoor ik mooi kon meekijken met de verschillende lichtstanden. Hierdoor wist ik al een beetje op welke plekken op het toneel ik me moest richten.

Remco en Richard waren zeer open en gastvrij en deden erg hun best om er, samen met mij, een mooie reportage van te maken. “Heeft iemand er problemen mee als Charlotte fotografeert tijdens het eten?” Nee dus, alles was mogelijk. Na het eten was het tijd voor de soundcheck. Ondanks dat het de tweede voorstelling op rij was in Delft, is het voor Richard en Remco en iedere andere artiest natuurlijk, erg belangrijk om voorafgaand aan elke voorstelling het geluid te checken en de microfoons af te stemmen. Dit gaf mij mooi de kans om de mannen te fotograferen terwijl ik vrij was om door de zaal rond te hobbelen. Gedurende de voorstelling zijn er meerdere posities op het toneel vanwaar de mannen spelen. Tijdens de liedjes zit Richard achter de vleugel, maar Remco zingt vanaf een aantal verschillende posities met elk een eigen microfoon. Al de microfoons moesten getest worden tijdens de soundcheck, dus dat was wederom een leermoment voor mij om op voorhand een beeld van de voorstelling te hebben.

IMG_0838

IMG_0840

Inmiddels was het ongeveer 45 minuten voor aanvang van de show. Wat stemoefeningen werden gedaan, kleding werd gestreken en een kop thee werd gedronken. Toen het nog 10 minuten voor aanvang was ging ik richting de zaal en liet ik de mannen met rust zodat ze zich konden concentreren op de voorstelling. Achter in de zaal aan de zijkant waren een paar stoelen leeg gebleven, de perfecte plek voor mij om te gaan zitten.

IMG_0951ZW

IMG_1013

IMG_1016-2a

IMG_1043-1

IMG_1060

IMG_1053

IMG_1029

IMG_1036

IMG_1076

Ik had behalve hun liedjesvoorstelling ‘Onder de Douche’ nog geen complete voorstelling van Remco en Richard gezien. Wat een gemis! Of de Gladiolen is een heerlijke voorstelling waarbij ze perfect de gevoelige snaar weten te raken, de vinger op de zere plekken weten te leggen en waarbij menig (soms pijnlijke) herkenbare anekdotes worden verteld. Niet alleen herkenbaar voor een man in de 40, want dat is de rode draad van de voorstelling, nee ook voor mij. Want, sorry Richard, ook deze 26-jarige vrouw kan het bestaan van het slaapbroekje niet ontkennen. En de (heerlijke) hysterie ‘Disneyland’ hetend kennen we ook allemaal. En zoals ik al zei, naast de lach is er ook plaats voor de brok in de keel. Tijdens het laatste nummer van de voorstelling “In dit huis” was ik zo geraakt dat ik vergat te fotograferen. Een groter compliment kan ik Veldhuis en Kemper niet geven.

Na afloop van de voorstelling moest Richard helaas met piepende banden richting Utrecht, maar Remco kon de tijd nemen voor interactie met de fans in de foyer en dat deed hij dan ook ruimschoots. Hij sprak uitgebreid met bezoekers van de voorstelling over onder meer hun bevindingen. Terwijl Remco stond te praten met bezoekers en fans speelde ik, heel subtiel, luistervinkje. Nieuwsgierig als ik ben probeerde ik op te vangen hoe mensen de avond hadden beleefd. Zeer discreet (al zeg ik het zelf) sloop ik rond in de foyer (zie je het voor je?) en ving flarden van gesprekken op. Het viel me op dat best wat mensen Veldhuis en Kemper nog nooit in het theater hadden gezien en dat ze min of meer op de gok kaartjes hadden gekocht. Uiteraard waren er ook de fans, die het niet konden laten hun idool te bedanken voor de topavond. Ik kan niet anders dan het daarmee eens zijn.

IMG_1082

Richard en Remco zijn met ‘Of de Gladiolen’ nog tot en met mei in het theater te zien. Bekijk hier waar ze te zien zijn. Ik zou gaan als ik jou was. Sterker nog, ik ga ook nog een keer. Want laten we eerlijk zijn, ik heb stiekem wel een beetje mijn hart verloren aan Remco Veldhuis en Richard Kemper.

Meer foto’s van ‘een dag uit het leven van’ zijn hier te vinden. En volg je me al op Facebook?