een dag uit het leven van: Van der Laan en Woe

Het hele idee achter mijn project  ‘Een dag uit het leven van’ is dat ik mensen graag wil laten zien wat er komt kijken bij een bepaald beroep of een bepaalde hobby. Zelf ben ik al op jonge leeftijd door mijn ouders besmet met het theatervirus. Ik schreef op de basisschool niet mijn werkstuk over paarden of honden maar over Toon Hermans. Als guppie van 7 keek ik met mijn ouders naar cabaret op televisie. Purper, van Muiswinkel & van Vleuten en Youp van ’t Hek.

Het is ook niet raar dat ik, toen ik begon met deze serie, graag wilde aftrappen met een cabaretier. Ik wist inmiddels al een beetje hoe de wereld van theater en cabaret in elkaar steekt maar een hele dag meekijken en fotograferen in het theater was een lang gekoesterde droom.

In december 2012 ging ik naar de Oudejaarsconference onder leiding van Erik van Muiswinkel en zag ik Niels van der Laan en Jeroen Woe voor het eerst in actie in het theater. Ik was ontzettend onder de indruk van het talent van deze mannen. Eenmaal thuis bekeek ik hun website en bedacht me hoe gaaf het zou zijn als ik Niels en Jeroen kon strikken voor mijn project. Ik trok te stoute schoenen aan en mailde ze met dit verzoek. Toen ik een enthousiaste e-mail terug kreeg wist ik, dit is het fantastisch begin van een mooie serie.

We spraken af dat ik ze zou fotograferen in mijn woonplaats Gouda. In februari 2013 was het zover. Niels en Jeroen waren zeer gastvrij en meewerkend. “Je mag overal bij zijn, hobbel maar gewoon achter ons aan” aldus Jeroen. Ik fotografeerde ze achter de schermen, in de kleedkamer, tijdens de soundcheck en tijdens de voorstelling. De mannen komen normaliter rond het einde van de middag naar het theater, bekijken de zaal en het toneel en gaan vervolgens wat eten. Ze eten graag in de stad zelf, dus of ik suggesties had voor ze! Uiteraard kon ik ze daarbij helpen en na het eten kwamen ze terug naar het theater en gingen soundchecken. Elke artiest heeft zijn eigen technicus bij zich en ook het theater heeft zijn eigen techniek. Na de soundcheck was het tijd voor Niels en Jeroen om zich om te kleden en klaar te maken voor de voorstelling. Ondanks dat ze hadden gezegd dat ik overal bij mocht zijn besloot ik ze op dat moment met rust te laten, zodat ze zich konden concentreren voor de voorstelling.

De voorstelling was volledig uitverkocht dus ik zocht mijn plekje bij de techniek helemaal achter in de zaal. Vanaf daar had ik mooi overzicht en kon ik de mannen goed fotograferen. Het is natuurlijk erg belangrijk om goed te timen wanneer je een foto schiet, want ik wilde ze absoluut niet uit hun concentratie halen. Daarom besloot ik alleen te fotograferen tijdens een lachsalvo uit de zaal of wanneer ik zeker wist dat ze mijn geklik van de camera niet konden horen.

Na de voorstelling liep ik naar de kleedkamer om de mannen te bedanken voor hun medewerking en een fantastische avond.

IMG_5090-2 IMG_5083-1 IMG_5242 IMG_5183 IMG_5102 IMG_5130

Buutvrij is een waanzinnig goede voorstelling met een rode draad die zichzelf pas aan het einde van de voorstelling openbaart. Inmiddels staan Niels en Jeroen in het theater met hun nieuwe voorstelling ‘Alles Eromheen’. Je kunt ze trouwens ook iedere zaterdagavond om 21.00u op Nederland 1 zien met De Kwis. Een humoristische quiz die ze maken met Rob Urgert en Joep van Deudekom en met Paul de Leeuw als quizmaster.

Zie www.vanderlaanenwoe.nl voor hun speellijst of vind ze op Facebook.

Comments (0)