een dag uit het leven van: Jeroen Latijnhouwers

18 jaar lang werkte hij bij RTL. Maar liefst 11 jaar was hij het gezicht van Editie NL en per oktober verhuist hij naar Omroep Max, waar hij het nieuwe programma ‘Hallo Nederland’ gaat presenteren. Door zijn collega’s van Editie NL werd hij liefkozend ‘het (kijkcijfer)kanon’ genoemd. Al jaren is hij de vaste invaller van nieuwslezer Henk Blok bij Evers Staat Op op Radio 538. Kortom, je hebt hem vast eens voorbij horen/zien komen. Ik neem je graag mee voor een uniek kijkje achter de schermen bij Editie NL waar ik te gast was bij niemand minder dan de sympathieke presentator Jeroen Latijnhouwers.  De nieuwste aanwinst voor ‘Een dag uit het leven van‘, iets waar ik ontzettend trots op ben!

Bij sommige mensen die ik benader voor ‘een dag uit het leven van’ denk ik: “dit is te hoog gegrepen, maar ik probeer het gewoon”. Toen ik een positieve reactie terug kreeg van Jeroen was ik ontzettend blij verrast. Wat een eer dat ik mag komen fotograferen. Ik ben al meerdere keren op het Mediapark in Hilversum geweest, maar ik ben telkens toch weer een beetje onder de indruk. Zo ook toen ik aankwam bij het gebouw van RTL. Ik viel meteen met mijn neus in de boter, want Jeroen was met zijn vaste styliste Linda (www.linda2dress.nl) bezig met een kleding doorpas. Allerlei stof samples waar mogelijk jasjes van konden worden gemaakt, de één nog mooier dan de ander, passeerden de revue. Na het bekijken van de stoffen was het tijd om jasjes te passen en op te meten, zodat ze perfect op maat gemaakt kunnen worden. Hier een centimeter langer, daar een stukje breder, daar een knoop extra en hier een split minder, wat een kunstenaars.

Jeroen01 Jeroen06

Na het getover met kleding was het tijd voor een rondleiding en vertelde Jeroen mij in grote lijnen hoe het programma Editie NL gemaakt wordt. ’s Ochtends komt de redactie bij elkaar en bekijkt welke items er die dag gemaakt gaan worden. Vervolgens gaan de verslaggevers op pad, maken hun item en monteren deze vervolgens zelf wanneer ze terug zijn op de redactie. De presentatoren, deze dag Jeroen en Jetske Schrijver, schrijven hun eigen teksten voor de uitzending, om het zo eigen mogelijk te maken. In mijn ogen de kracht van Editie NL. Het komt ontzettend natuurlijk over, dat kan alleen als de presentator achter zijn of haar tekst staat. De uitzending krijgt gedurende de dag steeds meer vorm onder toeziend oog van de eindredacteur, in dit geval Ib Haarsma.

Jeroen13 Jeroen14 Jeroen15

De redacties van de verschillende RTL nieuwsprogramma’s (RTL Nieuws, RTL Z, Editie NL etc.) zitten allemaal in 1 grote redactieruimte bij elkaar. Deze redactie zie je regelmatig terug op televisie, bijvoorbeeld wanneer een nieuwspresentator vertelt wat er te zien is in het nieuws van half 8. Op onderstaande foto zie je nieuwspresentator Roelof Hemmen klaar staan voor zo’n presentatiemoment.

IMG_2027-1

Iets waar je bij de televisie niet onderuit kan, ook niet als man zijnde, is de visagie. Zonder visagie ziet een presentator er met al die lampen erg bleek en glimmerig uit en dat wil je niet, logisch.

Jeroen11 Jeroen12

En dan, het moment suprême: de live uitzending. Sinds een aantal maanden worden de verschillende nieuwsuitzendingen van RTL uitgezonden vanuit de nieuwe studio. Ontzettend high tech met jawel, robot camera’s. De camera’s worden niet meer bediend door mensen maar zijn volledig geprogrammeerd en bewegen vanzelf door de studio wanneer er geschakeld moet worden naar een andere positie. Voordat de uitzending begon liet Jeroen me de regieruimte zien. Dat blijft ook nog steeds indrukwekkend en interessant. Een kijkje in de regie is waardoor bij mij jaren geleden de kriebels voor televisie begonnen zijn.

Bij hoge uitzondering mocht ik in de studio aanwezig zijn en fotograferen tijdens de uitzending, als ik maar goed uitkeek voor de robot camera’s. Bij de overgang naar de nieuwe studio zal het best wennen zijn geweest voor de presentatoren dat ze op de schermen om hen heen niet zien wat de kijker wel zien. De presentatoren zien een groen scherm, maar de kijker ziet natuurlijk geen groen scherm, maar een projectie. Veel respect voor de presentatoren en weermannen/dames.

Jeroen07 Jeroen16 Jeroen17

Ik vond het ontzettend interessant en vooral heel leuk om mee te mogen kijken bij Jeroen. Stiekem blijft het televisievak kriebelen, en die kriebel is dankzij deze dag sterker geworden. Bedankt Jeroen voor je gastvrijheid, ik wens je heel veel geluk en plezier bij Omroep Max.

‘Hallo Nederland’, het nieuwe programma van Jeroen Latijnhouwers, is te zien bij Omroep Max. Elke werkdag om 17.35u op Nederland 2.