een dag uit het leven van: Annemarie Landman

We zien ze allemaal regelmatig op tv, de (nieuws)verslaggevers. Zowel live op locatie als in een vooraf opgenomen item. Voor mijn nieuwste ‘dag uit het leven van’ reportage ging ik op pad met Editie NL verslaggever Annemarie Landman. Hoe wordt zo’n item nou gemaakt? Wat komt er kijken bij het vak van Annemarie? Ik laat het je allemaal zien!

In augustus 2014 was ik een dag op de redactie van Editie NL voor de ‘dag uit het leven van’ reportage van presentator Jeroen Latijnhouwers. Sindsdien lag het idee voor de reportage van Annemarie op de plank, te wachten op het goede moment. En nu, anderhalf jaar later was het eindelijk zover. Het onderwerp van het item wat Annemarie ging maken was ‘spiegelpijn’. Dit is pijn die sommige mensen echt voelen wanneer ze zien dat iemand anders pijn heeft. Over spiegelpijn is nog niet veel bekend, vandaar dat ze aan de Radboud Universiteit in Nijmegen een onderzoek naar dit fenomeen zijn gestart. In een klein team (lees: de cameraman en Annemarie zelf) wordt er gewerkt. De dag begon met een interview bij Quest met hoofdredacteur Thomas Hendriks in Amsterdam. Het viel me op hoe snel en efficint er gewerkt wordt. In nagenoeg 1 take wordt het interview opgenomen. “Hoe minder materiaal, hoe fijner en sneller het monteren van het item gaat”, aldus Annemarie. Er wordt volgens een strakke planning gewerkt, want het item wat ze die dag opnemen is in de uitzending van dezelfde avond al te zien op RTL 4.

IMG_1350-1IMG_1357 IMG_1361 IMG_1363-1

Ook bleek na afloop van het draaien van het interview bij Quest dat het regelmatig voorkomt dat Annemarie 1 item met verschillende cameramannen draait. Vooral wanneer ze op 1 dag naar verschillende uithoeken van het land moet gebeurt het dat de cameraman van het eerste interview niet meereist naar het tweede interview. Bij Editie NL moet je als verslaggever van alle markten thuis zijn. Je moet goed op beeld zijn, kunnen interviewen, je item zelf vorm kunnen geven, de voice-over verzorgen en monteren. Vandaar dat de opnames van het eerste interview met Annemarie meegaan richting locatie 2: De Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier nam Annemarie nog een interview af en werd ze zelf onderworpen aan een klein testje om te zien of ze mogelijk ook spiegelpijn zou kunnen hebben.

IMG_1391-1 IMG_1400-1 IMG_1408-1 IMG_1415-1

Na het bekijken van het resultaat van de test en het laatste interview te hebben gedraaid scheidden onze wegen. Annemarie ging terug naar de redactie van Editie NL om haar materiaal in te laden en te monteren, ik ging weer richting huis. Het was een ontzettend leuke en interessante dag. Op dagen als deze voel ik me echt als een vis in het water. Televisie zien maken, fotograferen. Het kan niet beter! Annemarie, dank voor deze dag!

Oh en ben je benieuwd of Annemarie daadwerkelijk spiegelpijn heeft? Dat kun je in het item zien welke je hier kunt bekijken ;-)

Editie NL is op weekdagen om 18.15u te zien bij RTL 4. 

Meer foto’s van “een dag uit het leven van” zijn hier te vinden. En volg je me al op Instagram?

Comments (0)