Een dag uit het leven: Jaap Reedijk

Een dag uit het leven van Jaap Reedijk

Al een hele tijd aasde ik op ‘een dag uit het leven van’ mijn grote fotografieheld Jaap Reedijk. Jaap is dé theaterfotograaf van Nederland. Voor talloze artiesten verzorgt hij de persfoto’s van hun voorstellingen. En laten we eerlijk zijn, ik aas stiekem ook een beetje op zijn baan. Want: Hallo? Droombaan! Zoals je vast begrijpt is het fotograferen van een fotograaf erg lastig. Zeker in het theater. Hij of zij zit voornamelijk in het donker te fotograferen, zie dat maar eens vast te leggen. Na een paar jaar geduld te hebben kwam Jaap met de ultieme kans om hem voor ‘een dag uit het leven van’ vast te leggen. Een dag vol cabaret waar hij, weliswaar backstage, ook veel op de voorgrond treedt, in interactie met de artiesten. Daarom kan ik eindelijk met trots ‘een dag uit het leven van’ fotograaf Jaap Reedijk laten zien.

Dus, een dag vol cabaret? Charlotte, hoe dan? Dat zal ik je vertellen! Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Westlandtheater de Naald en het cabaretplatform Zwartekat werd er voor de vijfde keer de Zwartekatdag georganiseerd. Van 15.00u tot 22.00u traden er in 4 tijdsblokken 12 artiesten op en was de presentatie van ieder blok ook in handen van stuk voor stuk geweldige artiesten. Jaap is zo’n beetje de huisfotograaf bij de Naald en dat werd me al snel duidelijk. Overal in het theater hangen foto’s van Jaap, zowel voor de schermen als achter de schermen. Zelfs de deuren van het theater zijn prachtig bedrukt met een echte ‘Jaap Reedijk’.

IMG_1760

Jaap vastleggen voor ‘een dag uit het leven van’ moest vooral backstage gebeuren, aangezien hij tijdens de optredens natuurlijk gewoon in het donker in de zaal zat te fotograferen. Dat gaf mij de kans om al deze waanzinnige artiesten stuk voor stuk ook vast te leggen. Zo had ik de eer om bijvoorbeeld Roué Verveer, Claudia de Breij, Guido Weijers, Oeloek, Op Sterk Water en Veldhuis & Kemper te fotograferen. Just to name a few.

Terwijl ik Jaap aan het werk fotografeer is duidelijk te zien dat er een wederzijds respect is tussen Jaap en de verschillende artiesten. Ook is het hard werken én fysiek behoorlijk zwaar. Ongeveer 8 uur lang is Jaap continue en het fotograferen en heen en weer aan het lopen tussen de artiestenfoyer (de backstage dus) en de zaal. Alles om maar niets te missen. Interactie met artiesten onderling, een soundcheck, optredens, het publiek, de techniek, het personeel van het theater. Niemand wordt door Jaap overgeslagen. En bij veel van de reportages die ik voor ‘een dag uit het leven van’ maak heb ik de neiging om veel te vertellen en uit te leggen. Toch laat ik in dit geval de beelden spreken. Ook wel mooi en toepasselijk bij een reportage over een fotograaf, vind je niet? :) Kijk mee achter de schermen bij Zwartekatdag en in het werkleven van Jaap.

IMG_1776 IMG_1790 IMG_1793 IMG_1809IMG_1807 IMG_1816 IMG_1994 IMG_2016 IMG_2018 IMG_2023 IMG_2219 IMG_2453 een dag uit het leven van Jaap Reedijk door Charlotte van Ouwerkerk

Om de foto’s die ik van de artiesten maakte in Jaap zijn reportage op te nemen werd wat veel en bovendien draait het natuurlijk in dit geval om Jaap. Daarom kun je die andere foto’s terug zien op mijn Facebookpagina via deze link: Charlotte van Ouwerkerk Fotografie. Daar is ook een greep uit de andere ‘dag uit het leven van’ reportages te vinden. Kun je me daar meteen volgen!

Veel dank aan iedereen van Westlandtheater de Naald en de Zwartekatters voor de gastvrijheid en bovenal veel dank aan Jaap voor deze unieke kans die ik gehad heb.

Comments (0)